Ціни на м’ясо зростають: по чому нині свинина, яловичина та курятина

До кінця року ціни на м’ясо можуть зрости до 2-5%. Це при тому, що влітку споживачі купують продукцію дорожче, аніж на початку 2025 року.

Суттєве зростання цін на м’ясо відбулося у червні, кажуть аналітики Українського клубу аграрного бізнесу. Причина – подорожчання кормів, а також обмежена пропозиція окремих видів м’яса.

Яловичина (гуляш) зросла в ціні на 6% за місяць до 336 грн/кг, що на 20% дорожче, ніж торік.

Ще більш стрімке зростання продемонструвала курятина: філе здорожчало на 11% до 222 грн/кг (+39% за рік), стегно — на 28% до 154 грн/кг (+39% за рік), а тушка — на 25% до 110 грн/кг (+42% за рік).

Ціна на свинячий ошийок залишилася стабільною на рівні 330 грн/кг, що, однак, на 31% перевищує минулорічний показник. 

Не замінити м’ясо і курячими яйцями. Бо і вони тепер дорожчі. В річному вимірі вартість яєць залишається на 79% вищою. 

Дещо дешевшають овочі та фрукти нового врожаю. Молода капуста подешевшала на 66% за місяць до 25 грн/кг (але на 64% дорожче минулого року). Ціни на огірки продовжують знижуватись – за місяць на 18% і в середньому коштують 65 грн/кг, що на 11% дешевше, ніж торік. Помідори тримаються на стабільному рівні – близько 99 грн/кг, що на 12% дорожче, ніж рік тому.