Наразі більшість хлібопекарів працюють на межі рентабельності, а деякі навіть у мінусі.
Про це повідомив директор ТОВ “Київхліб” Юрій Левченко.
За його словами, хлібобулочні вироби в 2025 році продовжать дорожчати, якщо 2024 року вони додали в ціні 20%, то 2025 року ріст становитиме ще 15-20%,
Зростання відбувається через те, що зросли затрати, насамперед на сировину, тобто борошно, на енергоносії, заробітна плата зросла. Крім того, Левченко наголосив, що наразі більшість хлібопекарів працюють на межі рентабельності, а деякі навіть у мінусі.
Оцінюючи перспективи та тенденції галузі в 2025 році, директор “Київхлібу” відзначив ріст попиту на хліби простих рецептур у тоннах. Водночас спостерігається падіння продажів пшеничних, булочних і здобних виробів. Тобто, за його словами, попит на більш маржинальні продукти в тоннах зменшується.
Серед основних проблем галузі експерт назвав:
- вимивання обігових коштів у переробних підприємств через низьку рентабельність виробництва,
- енергетичну залежність,
- зниження купівельної спроможності українців,
- логістичні складнощі,
- обмеження експорту і тінізацію ринку, яка досягла 40-50%.
Левченко зазначив, що на ринку працює близько 4 тис. виробників, які виготовляють та продають хліб і серед виробників існує дуже велика конкуренція.
Вирішити ситуацію, на думку директора “Київхлібу”, допоможуть:
- автоматизація промислового виробництва,
- застосування інноваційних технологій, зокрема штучного інтелекту,
- зміна каналів збуту,
- розвиток фастфуду і стрітфуду,
- франчайзингові схеми роботи;
- акцент на свіжому здоровому хлібі.
Відомо, з 2026 року харчування стане безкоштовним для всіх українських школярів.