Середня вартість свинини у травні зросла до 219 грн за кілограм, проте, її собівартість є втричі меншою.
Про це йдеться у статті LIGA.net.
Роздрібні ціни на свинину за місяць зросли на 18%, про це свідчить Індекс борщу. Ошийок коштує 330 грн за кг, а свинячі реберця – 219 грн.
На подорожчання м’яса в травні вплинуло зростання попиту, бо почався сезон пікніків. Ще одним фактором є зменшення пропозиції свинини.
Як зазначають в Українському клубі аграрного бізнесу, за рік поголів’я свиней в Україні скоротилося до 4,6 млн голів, тобто на 11%. Також розпочався експорт української свинини – за останні два місяці за кордон продали більше 2400 тонн.
За даними експертів, наразі собівартість свинини коливається від 55 до 60 грн за кілограм.
«Собівартість одного кілограму живої ваги свинини в Україні менше ніж 1 євро, це якщо без ПДВ», – повідомив голова асоціації «М’ясна галузь» Микола Бабенко.
Зазвичай вихід товарного м’яса з туші становить 70-80%. Тож, середня ціна собівартості свинини складає від 73 до 80 грн за кілограм, що у 2,7-3 рази менше, ніж її роздрібна ціна.
Раніше «ВК» писав, що в Україні суттєво подорожчали продукти – як змінились ціни за рік.