Сезон хурми відкрито: як правильно обрати цю ягоду та як їсти без шкоди для здоров’я

Батьківщина хурми – Китай, далі почали її вирощувати в Японії, і там вона вважається національною ягодою. Проте в холодну пору року хурму з задоволенням вживають українці. Як її їсти, бути здоровим і мати гарне самопочуття розповідає фітнес-тренер та нутриціолог Юрій Попко.

Клітковина – це волокна рослин, якими харчуються наші корисні бактерії, вона працює як віник у нашому ШКТ, очищає його та дає ситість, так як розбухає, – каже Юрій. –

Окрім клітковини хурма ще містить велику кількість каротиноїдів, так як вона помаранчевого кольору, а саме: лютеїн та зеаксантин, а це в свою чергу позитивно впливає на наш зір

Хурма допоможе зберегти гострий зір

Нутриціолог зазначає, що вживати хурму вкрай корисно людям, які багато часу працюють за моніторами комп’ютерів, а також людям, котрі мають катаракту – адже вони мають дефіцит каротеноїдів.

Каротиноїди – це природні органічні пігменти, що виробляються бактеріями, грибами, водоростями і рослинами.

Вони мають переважно жовтий, помаранчевий або червоний колір, в дитинстві нам давали моркву, пригадайте.

Дослідження 1994 року відзначило, що продукти з високим вмістом каротиноїдів, допомогли зменшити симптоми напруги очей (сухість очей, головні болі та розмитість зору) і покращити нічний зір

Насичує вітамінами та мікроелементами та рятує від проносів

Хурма містить вітамін С і магній, але щоб покрити добову норму цих мікроелементів, потрібно буде зʼїсти багато хурми. Що не є дуже добре, бо ягода містить дуже багато природнього цукру – близько 3 чайних ложок 15-18 г на 100 г ягоди.

Хурма містить таніни, тому виникає відчуття терпкості у роті, через це складно ковтати. Танін уповільнює моторику кишківника, а у разі схильності до закрепів потрібно вживати плід, який вже спілий.

Це відчуття можна порівняти з міцним чаєм, відчуття “в’язкості” у роті, терпкий смак

Чим менш стиглий плід, тим більше він містить танінів. А так як цю ягоду до нас везуть здалека, то зривають її не стиглою, і вже з часом вона достигає на прилавках. Відповідно, чим стигліший плід, тим менше танінів у ньому.

Якщо присутнє здуття після споживання фруктів, то це не є нормою. Це ознака того, що у вас є порушена мікрофлора і проблеми з ШКТ, або ви переїдаєте фруктами

Також варто знати, що катехіни в хурмі зміцнюють капіляри та стінки судин. І це позитив.

Недолік хурми – це великий вміст природнього цукру

Це причина, чому люди, які мають діабет, вимушено відмовляються від хурми. Навіть якщо ви здорові, зʼїдайте не більше однієї середньої хурми на день, зазначає Юрій Попко.

Глюкоза + фруктоза складає в середньому 15-18 г на 100 г плоду, в залежності від сорту та стиглості, тобто 3 чайних ложки цукру.

Норма споживання цукру МОЗ – 50 г на добу. Тобто, 300 г ягоди достатньо спожити, щоб наблизитись до максимальної норми споживання цукру. Але врахуйте, що і з інших продуктів протягом дня ми чимало цукру споживаємо також

За вмістом цукру хурма є однією з перших у рейтингу на рівні з виноградом (який є “чемпіоном” за кількістю цукру).

З цієї причини, після того, як ми споживаємо продукти, які містять фруктозу – у нас може бути здуття.

У кого є зайва вага, інсулінорезистентність, що часто повʼязана з першим пунктом, предіабет, діабет 2 типу – ми або відмовляємось від хурми або їмо дуже дозовано

Як обрати хурму та які є сорти

Існує близько 2000 сортів хурми. Нам смакує та, яка більш солодка, але чим солодша хурма, тим більше в ній цукру.

Добова норма фруктози 30 г. Якщо на 100 г в хурмі 15-18 г вуглеводів (цукру), то половина з цього 7-9 г є фруктозою.

Тому старайтесь споживати не більше 300 г на день, це з урахуваннням, що в цей день бажано вже не їсти більше нічого солодкого

Який недолік хурми – є сорти, які у нас вирощують, але більшість привезених. Проблема у тому, щоб подолати чималий шлях до нас і не зіпсуватись, її зривають неспілою. Відповідно, вона не встигає увібрати у себе усі корисні поживні речовини з дерева і з ґрунту, в якому росла. Тому, скільки вітаміну А в тій чи іншій хурмі, під питанням.

Не обирайте хурму, в якої вже присутні вмʼятини, тріщини, вона повинна бути збита. Я не кажу про такі сорти як яблуко тверді, це на любителя, йдеться про мʼякі сорти.

Якщо проглядаються мʼякі ділянки на ягоді – це ознака того, що хурма вже почала гнити, звичайно якщо перед тим хтось її не стиснув навмисно

Як позбутися терпкості в хурмі

Для цього потрібно занурити її на декілька хвилин у солену воду, вона тоді змінить свій смак.