Вчені навіть придумали термін “inflammaging”, щоб показати, що старіння повʼязане із запаленням. Тихим, стерильним запаленням кожної клітини нашого тіла.
Особливо погано це відбивається на роботі мозку, імунної системи, печінки: все починає давати збої, що супроводжується погіршенням роботи мозку та інших, життєво важливих органів, говорить дієтологиня Оксана Скиталінська.
Коли рівень запалення росте?
Як говорить лікарка, при зайвій вазі, особливо – ожиріння в ділянці талії – жирові клітини виробляють запальні молекули, які з током крові циркулюють в крові і “запалюють” всі навколишні тканини.
Також запалення росте, коли людина вживає продукти, які містять багато “запальних” молекул – це транс-жири, ультраперероблені продукти, перероблене мʼясо (магазинні срсиски/ковбаси/шинки); солодощі.
Як зробити протизапальним раціон?
В ньому має бути багато поліфенолів, омега-3, клітковини, магнію, вітамінів A, C, E, D, фолатів. Тобто, бути багато зелені, хрестоцвітих, ягід, жирної морської риби, горіхів, насіння, бобових, оболонок зернових.
“Протизапальний раціон – ніби щит від багатьох порушень в організмі, які з часом переходять в онкологічні, аутоімунні, серцево-судинні та нейро-дегенеративні хвороби”, – говорить Скиталінська.