Старіння повʼязане із запаленням: як зробити протизапальним раціон

Вчені навіть придумали термін “inflammaging”, щоб показати, що старіння повʼязане із запаленням. Тихим, стерильним запаленням кожної клітини нашого тіла.

Особливо погано це відбивається на роботі мозку, імунної системи, печінки: все починає давати збої, що супроводжується погіршенням роботи мозку та інших, життєво важливих органів, говорить дієтологиня Оксана Скиталінська.

Коли рівень запалення росте?

Як говорить лікарка, при зайвій вазі, особливо – ожиріння в ділянці талії – жирові клітини виробляють запальні молекули, які з током крові циркулюють в крові і “запалюють” всі навколишні тканини.

Також запалення росте, коли людина вживає продукти, які містять багато “запальних” молекул – це транс-жири, ультраперероблені продукти, перероблене мʼясо (магазинні срсиски/ковбаси/шинки); солодощі.

Як зробити протизапальним раціон?

В ньому має бути багато поліфенолів, омега-3, клітковини, магнію, вітамінів A, C, E, D, фолатів. Тобто, бути багато зелені, хрестоцвітих, ягід, жирної морської риби, горіхів, насіння, бобових, оболонок зернових.

“Протизапальний раціон – ніби щит від багатьох порушень в організмі, які з часом переходять в онкологічні, аутоімунні, серцево-судинні та нейро-дегенеративні хвороби”, – говорить Скиталінська.