У чому різниця між двома сортами кави – арабікою та робустою

Не працює відео?

Із усього об’єму кави двох видів, яку вирощують у промислових масштабах, приблизно 70% припадає на арабіку, а 30% — на робусту. Існують ще інші види - ліберіка, ексцельса, еуженіоідіс, але об’єми їхнього виробництва не перевищують у 2% усієї кави у світі.

Чим відрізняються основні сорти розповів в ефірі проекту “Простіше кажучи” бариста Руслан Карелашвілі.

Вважається, що арабіка є «дочкою» робусти, тобто її вивели селекціонери шляхом схрещування робусти та еуженіоідіса, розповідає Кавопошта.

В арабіці, яка, виведена шляхом схрещування робусти та еуженіоідіса, вміст кофеїну нижчий, ніж у робусти.

Арабіка дуже вибаглива до умов вирощування. Її вирощують у висотній місцевості на висоті від 600 до 2000 метрів над рівнем моря, а подекуди і вище. Вирощувати арабіку — дорого і складно. 

Для робусти головна умова —  тепло. Тому вона росте лише в тропіках. Все інше не відіграє вирішальної ролі. Робусту можна вирощувати високо в горах і на рівнинах. Вона легко переносить спеку і зливи, не хворіє і невибаглива у догляді.

Раніше “ВК” розповідав, що кава у столиці є найдорожчою в Україні. Бо жителі міста не можуть дійти до роботи, не прихопивши з собою філіжанку запашного напою.