Врожай гречки в Україні в 2025 році на 15% нижчий, ніж роком раніше
За словами директора спілки “Борошномели України” Родіона Рибчинського, це не є проблемою для внутрішнього ринку, проте призведе до росту цін через ажіотажний попит, спровокований ЗМІ.
“По гречці, наскільки розумію, вже в цьому році зібрано на 15% менше, ніж в минулому році. Запитання щодо її наявності має адресуватися не до переробників, а до аграріїв, які займаються агробізнесом”, – сказав він.
Експерт пояснив, зменшення врожаю поп’язано також з тим, що аграрії самі вирішують, що їм вигідно сіяти – соняшник, сою, ріпак. Щодо підстав для росту цін на гречку в цьому році, Рибчинський сказав, що підстав немає, проте ціни будуть зростати.
“Якась газета чи телеграм-канал цього тижня почали кричати, що гречка дорожає. Люди послухали, побігли в супермаркет. Дивляться: гречка продається 25 грн/кг, а завтра буде по 30 грн/кг. Скупили всю. Склади переробних заводів спорожніли. Рітейлери починають запитувати владу “де гречка”. А вона у фермерів, які чекають росту цін до 40 грн/кг і не відпускають товар. Роблять вони так тому, що споживач розкупив усю продукцію по 25 грн/кг”, – пояснив керівник галузевої асоціації.
Рибчинський нагадав, що ажіотажний попит на гречку, жито й інші продукти виникає стабільно раз на три-чотири роки. Хоча, за його словами, українці гречку в такій кількості, як ЗМІ намагаються розповісти, не ідять.
“Гречка в першу чергу потрібна людям, які хворіють на цукровий діабет. Решта споживачів може без неї обійтися, бо в Україні більше ніж внутрішня потреба вирощується кукурудзяної та пшеничної крупи”, – наголосив керівник спілки “Борошномели України” і закликав українців не реагувати на штучно створюваний ажіотаж.


