Вплив війни: понад 70% українців економлять на їжі

чек магазин

Попри адаптацію до воєнних реалій, 72% українців змушені скорочувати витрати на продукти харчування — це на 5% більше, ніж торік (67 %).

Про це свідчить нове дослідження компанії Gradus Research.

Так, 56% опитаних зазначили, що їхній раціон змінився через війну — зростання на 7% порівняно з попереднім роком.

Основні причини змін:

  • зростання цін;
  • психологічний стрес;
  • порушення побуту та ритму життя через атаки.

Особливо відчутно це для жінок і людей старше 55 років: емоційне виснаження та порушення сну впливають на регулярність харчування та вибір продуктів.

Як з’ясували дослідники, найменше економлять кияни та мешканці Західної України (вищий рівень доходів).

Найбільше скорочують витрати на Сході та Півдні.

На чому економлять найчастіше:

  • кондитерські вироби;
  • снеки;
  • делікатеси.

Жінки частіше відмовляються від солодкого (54%), тоді як молодь рідше скорочує витрати на алкоголь (26%).

Таким чином, українці свідомо переходять на базові продукти, мінімізуючи “емоційні” покупки.


Дослідження проведено методом самозаповнення анкети в мобільному додатку Gradus. Вибірка: 1000 респондентів, міста >50 тис. населення, віком 18–60 років (за статтю, віком, регіоном; без ТОТ і зон активних бойових дій). Період: хвиля 1 — 8 жовтня 2024, хвиля 2 — 9 жовтня 2025.

Читайте також: У Києві з’явився дивний смаколик – шоколад із личинками (відео)

Нагадаємо, українцям цього року варто чекати здорожчання гречки.